Tippek
2021.07.09.

Tippek és trükkök a biztonságos vezetéshez - 1. rész: az üléspozíció

Most induló sorozatunkban rövid útmutatókat találhat a biztonságos, egyben pihentető vezetéshez.
Tippek és trükkök a biztonságos vezetéshez

A Volkswagen vezetési tréning fő célja, hogy megtanítsa, hogyan reagáljon megfelelően és hogyan kezelje a veszély pillanatait bármilyen évszakban, különböző útviszonyok között. Reméljük, hogy ez a rövid tréning segít fejleszteni vezetési képességeit és hogy magabiztosan tudja majd kezelni a kritikus vezetési helyzeteket!

A sorozat a legfontosabb tippeket és trükköket foglalja össze – azonnali hozzáférést biztosít a különböző vezetési helyzetekben alkalmazandó technikákhoz, néhány járműbiztonsági tudnivalóval egyetemben.

A tippek elektronikus stabilizáló programmal (ESC) és annak alfunkcióival szerelt járműveknél alkalmazhatóak.

A vezető legfontosabb feladata azonban az út- és közlekedési viszonyoknak megfelelő, felelős vezetési stílus használata.

A funkciók és biztonsági rendszerek alábbi bemutatása nem helyettesíti a jármű kezelési útmutatóját, mely számos alapvető információt és részletes biztonsági figyelmeztetéseket tartalmaz.

Kellemes utazást kívánunk, minden körülmények között! Legyen biztonságban!

Üléspozíció

A lehető legjobb üléshelyzet alapvető fontosságú a biztonságos, pihentető és sportos vezetéshez, valamint gyors reagálást tesz lehetővé vészhelyzetekben.

Az ülésmagasság beállítása

Az ülést úgy kell beállítani, hogy a kormánykerék felett lássuk az autó elejét és az utat, megbizonyosodva arról is, hogy a legfontosabb autóműszerek is a látóterünkön belül vannak.

Image

Hosszirányú beállítások

Amikor a fékpedál teljesen be van nyomva, a láb teljes talppárnájának érintenie kell a pedált, míg a jobb lábnak kicsit behajlítva kell maradnia. Ez biztosítja, hogy a vezető megfelelő erőt tudjon alkalmazni és elegendő féknyomást kifejtsen ki. A pozíció a láb sérülésének a mértékét is csökkenti baleset esetén. A testsúlyt a bal lábbal megtartva a vezető határozottan az ülésbe nyomja magát, így jól megtámasztva a testét.

A háttámla beállítása

A háttámla akkor van ideális pozícióban, ha a kezét úgy tudja a kormánykerék felső részére helyezni, hogy válla érintkezésben marad a háttámlával. A karoknak kissé hajlítva kell maradnia, azaz nem lehetnek merevek. Ez teszi lehetővé a vezető számára, hogy precíz kormánymozdulatokat tegyen bármilyen helyzetben.

Fejtámla

A fejtámla beállításakor arról kell megbizonyosodni, hogy annak felső éle szemmagasságban vagy afelett legyen.

Biztonsági öv

A biztonsági öv rendszer csak akkor nyújt védelmet, ha a heveder szorosan illeszkedik a medencéhez és a vállhoz is, illetve megfelelően körülöleli a testét. Ezt úgy érheti el, hogy a mellkasnál levő hevedert felfelé húzza majd elengedi (ne csavarja meg az övet!). Állítsa be az öv magasságát úgy, hogy az a váll középrészén fusson végig!

Főszabály, hogy az övet még a motor elindítása előtt kell becsatolni.

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!