Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. A Volkswagen, a Northvolt AB-vel karöltve további 176 milliárd forintot fektet a fenntartható akkumulátorgyártásba
2021.06.13.
Innováció

A Volkswagen, a Northvolt AB-vel karöltve további 176 milliárd forintot fektet a fenntartható akkumulátorgyártásba

06. 09., Wolfsburg - A Volkswagen csaknem 510 millió euróval növeli hozzájárulását a Northvolt AB akkumulátorgyártó partnerével való együttműködésében, melynek összege így eléri a 2,26 milliárd eurót, azaz több, mint 780 milliárd forintot. A VW csoport részesedése a svéd vállalatban így 20% körül marad. Az összeget a termelési kapacitás, az újrahasznosítás és a kutatás-fejlesztés kibővítésére fordítják majd. A Northvolt – egyéb tevékenységek mellett – az észak-svédországi Skellefteå-ban található Northvolt Ett gigagyár kapacitásbővítését tervezi, évi 40 GWh-ról 60GWh-ra, hogy megfeleljen a növekvő ügyféligényeknek.

Akkumulátor gigagyár Svédországban

Arno Antlitz, a csoport pénzügyért és IT-ért felelős igazgatósági tagja elmondta: „Ezzel a befektetéssel megerősítjük stratégiai partnerségünket a Northvolttal, mely megújuló energia felhasználásával gyártja fenntartható és átfogóan újrahasznosítható akkumulátorcelláit.”

Thomas Schmall, a csoport technológiáért felelős igazgatósági tagja és a Volkswagen Csoport Alkatrész üzletágának vezérigazgatója hozzátette: „Az akkumulátorok példa nélküli elektromos offenzívánk egyik legfontosabb sikertényezői. Úttörő szerepet vállalunk a zöld akkucellák területén Németországban és Európában egyaránt.”

2019 júniusában a Volkswagen már mintegy 900 millió eurót fektetett a Northvolt-ba, ezzel 20%-os részesedést szerezve a cégben, valamint egy helyet az igazgatótanácsban. A cél, hogy a Volkswagen prémium celláinak gyártását Skellefteå-ra koncentrálják, együttműködésben a Northvolt-tal. Ezen cellák előállítását 2023-ban kezdik meg, míg a Volkswagen számára fenntartott éves kapacitást lépésenként 40 GWh-ra tervezik növelni.

A második Volkswagen gigagyár Salzgitterben épül meg, 2025-től standard cellákat gyártva a tömegpiac számára. Itt is éves 40 GWh termelési kapacitás elérését várják. Mindkét gigagyár megújuló energiaforrásból nyeri majd az elektromos áramot a működéshez.

Mindösszesen hat európai akkugyár üzembe állítását tervezi 2030-ra partnereivel a Volkswagen, így megtámogatva az elektromos járművek gyártásának felfutását. Közben már vizsgálják a Skellefteå és Salzgitter melletti lehetséges helyszíneket és partnereket.

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.