Innováció
2021.06.09.

A Volkswagen történelmi és újkori elektromos autói egy helyen

Az floridai Amelia Island Concours d'Elegance kiállítás témájához igazodva jelent meg a Volkswagen 1979-es elektromos meghajtású Transporterével.
Volkswagen ID.4 és Elektrotransporter

A Volkswagen a múlt és a jelen elektromos autó innovációjával készült a 2021. május 22-23-án megrendezett Amelia Island Concours d’Elegance-ra: a legújabb ID.4 modellel és egy 1979-es Elektrotransporterrel. E ritka, a VW Type 2-n alapuló járművet eredetileg a Tennessee völgyi Hatóságok (Tennessee Valley Authority - TVA) használták.

A Volkswagen of America tulajdonában álló Elektrotransportert a kiállítás egyik fő témája, a „történelmi elektromos járművek” előtti tisztelgésként mutatták be a nagyközönségnek.

Az 1960-as és ’70-es évek során a Volkswagen legyártott egy maroknyi elektromos kisbuszt és Golfot, hogy tesztelje az elektromos meghajtás és töltés megvalósíthatóságát. 1978-ban a Villamosenergia-kutató Intézet (Electric Power Research Institute) megvásárolt 10 darabot ezekből a kisbuszokból, hogy a TVA-val karöltve tesztelje azokat.

Az Elektrotransporter megemelt padlója alá 24 darab, összesen 556 kg-os ólomsav akkumulátort rejtettek el. Az elektromotor közvetlenül kapcsolódott az eredeti váltóműhöz, a 2. sebességbe rögzítve, a hátsó kerekeket hajtva. A mindössze 23 lóerősmotor szédítő 77 km/h-s sebességre gyorsította a járművet, de már rendelkezett a regeneratív fékezés egy korai változatával, ami alap a jelen elektromos autóiban. A Volkswagen of America történelmi flottája számára nemrégiben megszerzett egyet ezek közül a korai, egyedi elektromos járművek közül, és azt tervezi, hogy újra menetkész állapotba hozza.

A kisbusz mellett a nemrégiben a 2021-es Világ Év Autója díjat is elnyerő ID.4 modellt is kiállította a márka. Az ID.4 a Volkswagen első, teljesen elektromos SUV-ja, mely megjelenése óta világszerte nagy érdeklődést váltott ki.

Image
Image
Image

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!