Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Basis-Transporter - a spártai teherautó
2021.09.01.
Mobilnak maradni a Volkswagennel

Basis-Transporter - a spártai teherautó

Az évek során a Volkswagen nem egy járművet gyártott, melyek az autóipar ikonjává váltak. A Volkswagen Alap-Transporter (eredeti nevén Basis-Transporter) a spektrum másik végén helyezkedik el, mivel valószínűleg az egyik legritkább modell, amit a márka valaha gyártott.

A Basis-Transporter

Az 1970-es években a magas üzemanyagárak és a bizonytalan gazdasági helyzet megnövelte az alap, olcsón gyártható haszongépjárművek utáni keresletet szerte a világon. A VW Basis-Transporter a Bogár hajtásláncát használta, de a motor és a váltó a kabin alá került és az első kerekeket hajtotta. A kétajtós, szögletes karosszériájú teherautót egy léghűtéses, 1.6 literes motor mozgatta a 4 sebességes, manuális váltón keresztül, akár 50 LE-s teljesítménnyel. A méretében a modernkori Jettához közelítő jármű 77 km/h-s sebességre volt képes, 1 tonna teherrel a platóján – így válva tökéletes teherhordóvá.

A Volkswagen Németországban otthon összeszerelhető készletként, míg Mexikóban kész járműként gyártotta a modellt 1975 és 1979 között. Mindössze 6.200 Basis-Transporter prototípust gyártottak és szállítottak le olyan fejlődő országokban, mint Mexikó, Törökország vagy Pakisztán. A márka az örök favorit Bogárnak köszönhetően már megvetette a lábát ezekben az országokban, így különösen magas igény mutatkozott eme csupasz jármű iránt is. Ebben az is segített, hogy a teherautó olcsó, egyszerűen javítható és tartós volt.

Image

A Basis-Transporter megjelenésekor számos becenevet kapott a világ különböző régióiban. A Fülöp-szigeteken „Trakbayan”-ként, azaz vidéki teherautóként ismerték. Indonéziában „Mitra” néven árulták, amit „partner”-re fordíthatunk, és a Volkswagen busztól kölcsönvett motorháztetővel büszkélkedhetett.

A rövid modellciklus és a szűk piac miatt a makulátlan állapotú Basis-Transporter ritka, mint a fehér holló. Ha szembejön egy az utcán, tudni fogja, hogy valami nagyon ritkával találkozott!

És hogy hová fejlődött a Transporter a csaknem 50 év alatt? Jöjjön el a szalonunkba és kollégáink megmutatják!

Marx Károly
VW és VW Haszonjárművek értékesítő
Telefonszám: +36 27 306 629
Mobiltelefonszám: +36 20 433 6044
Fax 
German Attila
VW és VW Haszonjárművek értékesítő
Telefonszám: +36 27 306 629
Mobiltelefonszám: +36 30 242 3559
Fax 

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.