Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Új funkciók és nagyobb kényelem: indul a Volkswagen ID. család Over-the-Air, azaz „vezeték nélküli” frissítése
2021.07.26.
Újdonság a Volkswagenről

Új funkciók és nagyobb kényelem: indul a Volkswagen ID. család Over-the-Air, azaz „vezeték nélküli” frissítése

A Volkswagen nemsokára megteszi a következő nagy lépést, hogy szofter-orientált mobilitási szolgáltatóvá váljon: idén nyártól a márka rendszeresen küld majd vezeték nélküli (OTA, azaz Over-the-Air) szoftverfrissítéseket az ID. család modelljeinek. A Volkswagen így az első és egyetlen tömegmodell-gyártó lesz, amely széles körben elérhetővé teszi ügyfelei számára ezt az innovatív technológiát.

ID.3 család szoftverfrissítés

Az első érintett modell az ID.3: a legújabb, „ID.Software2.3” szoftververziót a „First Movers Club” (Elsőként Lépők Klubja) tagjainak küldi ki a gyártó mobil adatátvitel útján, ez év nyarán. A frissítés a működést, a teljesítményt és a kényelmet érintő beállításokat és fejlesztéseket tartalmaz majd. Aztán fokozatosan következik az összes többi ID.3, ID.4 és ID.4 GTX tulajdonos. A jövőben a Volkswagen minden 12 hétben frissíteni fogja ID. autói szoftverét.

Ralf Brandstätter, a Volkswagen személyautó üzletág vezérigazgatója elmondta: „A Volkswagen eggyel magasabb sebességre kapcsol a digitalizációban. A teljesen elektromos ID. család sikeres bemutatkozása után a márka újra elsőként lép: teljesen új, digitális ügyfélélményt hozunk létre új funkciókkal és még nagyobb kényelemmel – tizenkét hetente. Ezzel mi leszünk az első tömegmodell-gyártó, amely rendszeresen vezeték nélküli, átfogó frissítéseket fog kiküldeni. Ez fontos mérföldköve új „ACCELERATE” stratégiánk végrehajtásának, amely felkészíti a Volkswagent a jövő csatlakoztatott és digitális mobilitására.”

Széles körű fejlesztések a vezeték nélküli frissítéseknek köszönhetően

A teljesen elektromos ID. modellek első frissítése számos funkcionális fejlesztést tartalmaz: köztük a kibővített ID. Light funkciókat, optimalizált környezetfelismerést és dinamikus főfényszóró-vezérlést, ezen kívül az infotainment rendszer továbbfejlesztett működését és dizájnmódosításait, valamint teljesítménybeli és stabilitási fejlesztéseket.

A szoftverfrissítésre mobiladatátvitellel kerül sor, egyenesen az ID. modellek nagyteljesítményű központi számítógépére (In Car Application Server, röviden ICAS). A modern MEB platformra épülő autók esetében ez olyan funkciókat vesz át, melyek a korábbi járműgenerációknál vezérlőegységek sokasága között voltak szétosztva. Az új elektronikai architektúra nem csak erősebb és intelligensebb, de az adatok és funkciók átvitelét is leegyszerűsíti az autó rendszerei között. Ez teszi lehetővé akár 35 vezérlőegység vezeték nélküli elérését és frissítését.

Az ID. Digital projekttel mindig az ügyfél van a középpontban

„Az autók, melyek mindig a legfrissebb szoftverrel rendelkeznek és így kiváló digitális ügyfélélményt nyújtanak, extrém fontosak a Volkswagen márka jövőbeni sikeréhez” – világított rá Thomas Ulbrich, a Volkswagen igazgatótanácsának fejlesztésért felelős tagja – „A rugalmas ID. Digital projektet kifejezetten azzal a céllal hoztuk létre, hogy lehetővé tegye számunkra az autók szoftverének folyamatos frissítését. Ennek segítségével képesek vagyunk az ügyfél-visszajelzések gyors összegyűjtésére és az igényekre való rugalmas reagálásra. Ez azt jelenti, hogy az ID. modellek mindig naprakészek maradnak, így az autók értéktartása is jobb lesz.”

A márka digitalizálása mögötti vezérlő elv az ID. Digital és a CARIAD, a Volkswagen csoport járműszoftver szervezete közötti szoros kooperáció kialakítása. Ennek az együttműködésnek hatalmas szoftveres szakértelem felhalmozódása lesz az eredménye. A márka előnyt kovácsol a vállalat befolyásából, ezzel egy időben pedig a rugalmas CARIAD sebességét is felhasználhatja. „A vezeték nélküli frissítés egy digitális, csatlakoztatott autó központi funkciója” – tette hozzá Dirk Hilgenberg, a CARIAD vezérigazgatója. „Azok idővel normává válnak az ügyfelek számára – csakúgy, mint a legújabb operációs rendszer vagy app verzió letöltése a telefonjára.”

Üzleti modell 2.0: a mobilitás jövője

A szoftverek vezeték nélküli frissítésével a Volkswagen lefekteti egy új üzleti modell alapjait – ahogy azt az ACCELERATE stratégiában megfogalmazták. A jövőben az ügyfeleknek nem kell a vásárláskor dönteni új autójuk elérhető funkcióiról, vagy hogy milyen konfiguráció eredményez majd magasabb használtautó értéket – köszönhetően annak, hogy a jármű hardvere nagymértékben standardizált lesz. Így további funkciókat és innovatív technológiákat lehet majd hozzáadni a szoftverfrissítésekkel.

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.