Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Hogyan ihlette egy Volkswagen busz alkatrész a KONG kutyajáték birodalmat?
2021.09.27.
Innováció

Hogyan ihlette egy Volkswagen busz alkatrész a KONG kutyajáték birodalmat?

Ha Ön is azok között van, akik kutyát fogadtak örökbe az elmúlt 1-1,5 évben, valószínűleg találkozott már az üreges, masszív, kúp formájú, gumi KONG játékkal, amely finomságokkal tölthető meg. Formája első ránézésre is tökéletes a rágcsáláshoz, elsődleges célja mégsem ez volt.

A KONG kutyajáték története

1970-ben a KONG-ot feltaláló Joe Markham még autószerviz-tulajdonosként volt ismert Denver belvárosában – egy olyan helyen, ahol mindennaposak voltak a betörések. „Nem volt valami jó környék ez akkoriban” – mondta el K.D. Decker igazgató.

Image

A 25 éves autószerelő a rendőrséghez fordult végső elkeseredésében, több járőrt kérve a környékre, azonban igényét költségvetési megszorításokra hivatkozva elutasították. A körzeti rendőrök alternatívaként azt javasolták neki, tartson őrzőkutyát.

Markham véletlenül pont ekkor szerzett tudomást egy ingyen elvihető kölyökről, akinek otthonra volt szüksége. Fritz, a kedves németjuhász éppen kibukott a rendőrakadémia kutyaképzőjéből, mivel „túl sokat rágcsált”.

Markham kapva kapott az alkalmon és megmentette az állatot, mely egyúttal műhelyének biztonsági rendszerévé is vált.

Markham soha nem bánta meg, hogy adoptálta Fritzet, de nemsokára szembesült az eb hihetetlen rágási függőségével. „Fritz bármit megrágott, amit talált, de legjobban a köveket szerette” – meséli Decker. Ennek eredményeként teljesen elkoptak a fogai. Gazdája mindent kipróbált az állati csontoktól a hűtőtömlőkig, hogy megfékezze kedvence szokását.

Semmi sem használt: Fritz mindet széttépte, majd visszatért a kövekhez.

„Joe végül állatorvosokhoz és kutyaviselkedési szakértőkhöz fordult, hogy megoldják a problémát.” – teszi hozzá Decker - „De mindenhol zsákutcába futott.”

Aztán egy nap, amikor éppen egy ügyfele 1960-as években gyártott Volkswagen Type 2 buszán dolgozott, észrevette, hogy Fritz teljesen megőrült. A rágcsálásmániás kutya megszerezte a jármű szétszerelt felfüggesztésének egy gumóformájú, gumi ütköző alkatrészét, ami elgurult az alkatrészek kupacából. És nem tépte szét!

A gumi rugalmas, mégis szívós tulajdonságai és formája miatt az ütköző tökéletes volt a Fritzhez hasonló kutyák számára – elég tartós, hogy túlélje az erős harapásokat, mégis elég puha, hogy ne károsítsa a fogakat. Ez elgondolkodtatta Markham-et: „Ez lehet a tökéletes kutyajáték!”

Image

Markham a következő 6 évet azzal töltötte, hogy kikísérletezze a játék anyagának összetételét, méretét és formáját. Még a Volkswagennel is felvette a kapcsolatot, hogy nagy mennyiségben beszerezze az alkatrészt, de nem találta meg a megfelelő személyt. Így német gumiszakértőkhöz fordult, hogy együtt véglegesítsék a megfelelő összetételt. „Azt akarta, hogy termékéről mindenki a német minőségre és mérnöki tudásra asszociáljon” – mondja Decker.

Markham végül egy olyan formánál állapodott meg, ami nagyon hasonlított a gumi ütközőre. Lekerekített, zártabb tetejével úgy pattogott, mint egy állat, ami próbál megszökni a ragadozótól. „A kutyák imádták” – teszi hozzá Decker.

Markham 1976-ban dobta piacra a hóember formájú KONG-ot. Azonnal siker lett, így mára több millió KONG játék található a kutyás otthonokban, szerte a világon – köszönhetően egy olyan kutyának, aki nem tudta abbahagyni a Volkswagen alkatrész rágását.

Forrás: Volkswagen Newsroom

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról és érdekességekről!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.