Tippek
2021.07.16.

Tippek és trükkök a biztonságos vezetéshez - 2. rész: kormányzás

Mai rövid oktatóanyagunk a megfelelő kormánymozdulatokat mutatja be.
Tippek és trükkök a biztonságos vezetéshez

Kormányzás

180°-os kormányzási szög

Helyezze kezeit a kormány két oldalán a küllők mellé (3 és 9 órához)! A hüvelykujjak a küllőkre téve átveszik a kar súlyának egy részét. A kormányt úgy állítsa be, hogy ne takarja ki a műszerfal óráit, illetve az alkar 90°-hoz közeli szöget zárjon be a felkarral!

Minden kormánymozdulat ebből a pozícióból indul. A kéz az ív külsején nyugszik, az ív irányába nyomva a kormánykereket. Ezzel válik lehetségessé a fél fordulat úgy, hogy közben nem veszi le a kezét a kormányról. Így sokkal finomabb kormánymozdulat válik lehetővé.

Ez a pozíció megfelelő a mindennapi forgalomban szükséges kormánymozdulatok többségéhez.

Image
Image

360°-os kormányzási szög

Szűkebb kanyarokban vegye le a kormányról a kanyar belsejében elhelyezett kezet, és tegye vissza 180°-ra! Ez biztosítja az állandó kormányzási sebességet, és lehetővé teszi, hogy az alapállást könnyedén megtalálja.

Ez különösen fontos az olyan járművek esetében, ahol a hátsó kerék hajlamos megcsúszni, mivel a jármű mozgása nem ad semmilyen információt az első kerekek helyzetéről, vagy csak túl későn.

Minden körülmények között fenn kell tartani a megfelelő alap kéztartást a kormányon. Csak így lehet gyors és pontos kormánymanővereket végrehajtani.

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!