Tippek
2021.07.30.

Tippek és trükkök a biztonságos vezetéshez - 4. rész: fékezés

Hogyan segít az ABS a balesetek elkerülésében?
Tippek és trükkök a biztonságos vezetéshez

Kulcsfontosságú, hogy járműve kormányozható és stabil maradjon akkor is, ha a féket teljes erővel működteti és ha erős fékezés közben elkerülő műveletet végez.

Nagyon erősen kell nyomnia a féket ahhoz, hogy az ABS maximális retardációt (lényegében a megcsúszás késleltetését) biztosítson attól kezdve, hogy a fékre lépett.

A következő alapelvek érvényesek:
Kézi váltós járművek esetében a kuplungot a fék lenyomásával együtt azonnal ki kell nyomni, különben a fékerő egy része a motor fékezésére fordítódik. Ezen felül valószínű a motor lefulladása, ha a kuplungot nem nyomja ki időben az autó állóhelyzetre fékezése előtt. Ilyenkor már nem lehet elindítani a járművet mozgás közben.

Kanyarodás közben
Az ABS lehetővé teszi a fék teljes erővel történő működtetését és ezzel egy időben a kormányzást is. Ettől természetesen nem lesz lehetséges magasabb sebességgel behajtani a kanyarba.

Csak az egyik oldalán csúszós úton
A fékeket teljes erővel lehet működtetni a különböző tapadási szintektől függetlenül. A továbbra is forgó kerekek képesek átvinni a szükséges kanyarodási erőket és így szükség esetén korrigálható a jármű mozgásának iránya.

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!