Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. A Volkswagen modellneveinek eredete
2022.04.04.
Innováció

A Volkswagen modellneveinek eredete

Egy új modell elnevezése meglepően sok munkával jár. Íme a Volkswagen néhány ikonikus modellnevének eredete, az Arteontól egészen az up!-ig és tovább.

Volkswagen nevek eredete

Nem könnyű elnevezni egy új járművet. A Volkswagennél figyelembe vesszük a nyelvi különbségeket, a vásárlók véleményét, az eredetiséget és még sok minden mást. Több száz lehetőséget vizsgálunk meg, mielőtt megtalálnánk a modell személyiségéhez illőt.

Most megosztjuk a Volkswagen modellek mögött rejlő nevek művészetét és tudományát. Olvassa el cikkünket, és tudja meg, hogyan kapták a mai Volkswagenek és egyes klasszikus elődjeik a becenevüket!

Arteon

Az Arteon nevét a latin művészet (artem) szóból kapta, és arra utal, hogy a VW az autó dizájnjára helyezte a hangsúlyt. A négyajtós kupé olyan jellemzőkkel rendelkezik, mint a krómcsíkok a keret nélküli oldalablakokon és a körbefutó hűtőrács.

Bogár/Käfer/Beetle

Nem sokkal azután, hogy először megjelent a német utakon, a Volkswagen Type 1-et Käfer – avagy Bogár névre keresztelték. Ez a név túlélte az angolra és több tucat más nyelvre történő fordítást, és az 1940-es évek végére a modell hivatalos beceneve lett. (Más becenevek: „a buborék” Dániában, „coccinelle” vagyis katicabogár Franciaországban és „teknősautó” Thaiföldön)

CC

Az eredetileg Passat CC név, a CC úgy is értelmezhető, hogy „komfort kupé”. Bár a kupék általában kétajtós autók, a modern dizájnerek körében a „kupé” szó a kupé ferde tetővonalával rendelkező autókat is jellemezheti, függetlenül attól, hogy hány ajtójuk van.

Corrado

A spanyol „correr” igéből származik, jelentése futni vagy sprintelni. (A prototípusoknak más, a szélhez kapcsolódó elnevezésük volt, amelyet a fejlesztés során töröltek.)

Eos

Eos a hajnal görög istennője, nyilvánvaló utalás a keménytetős kabrióra.

Golf

Számos VW modell a szélről kapta a nevét, mely a minta inkább történelmi véletlen, mint tervezett stratégia, és sokan úgy gondolják, hogy ez a tendencia a Golfnál is folytatódott. De a „Golf” nem egyfajta szél – ez az atlanti-óceáni Golf-áramlatra utal. Történetesen ez volt egy fontos menedzser lovának a neve is, valószínűleg ez volt az igazi inspiráció.

GTI

Eredetileg a nagy teljesítményű, üzemanyag-befecskendezéses motorral felszerelt luxusautók olasz megjelölése ihlette: „gran turismo iniezione”.

Jetta

Tökéletes példa a Volkswagen modellek szélmotívumára, a Jetta szó a jet stream (futóáramlás) német nevéből származik.

Passat

Az 1973-ban piacra dobott Passat volt az első modernkori Volkswagen, nevét a német „passatwinde” azaz passzátszelek szóból kapta.

Phaeton

A görög mitológiában Phaeton isten volt, aki majdnem elvesztette az uralmát a szekér felett, amely a napot az égen húzta. A 19. században a phaeton egy sajátos típusú lovaskocsi volt nagy kerekekkel és nyitott karosszériával, a sebességre kihegyezve. Az autóipar korai időszakában ezt a nevet néha nyitott, erős járművekre is használták – és bár a Phaetont soha nem gyártották kabriónak, a név erőteljes csengése természetessé tette a luxuslimuzinok és kombik számára.

Scirocco

A VW sportkupé a sirokkóról kapta a nevét, a Szaharából „származó” forró, erős szélről, amely északkeleti irányban fúj a Földközi-tengeren keresztül.

Tiguan

2009-es bevezetése előtt a Volkswagen egy német autóipari magazinnal együttműködve megkérdezte olvasóit arról, mi legyen az új kompakt SUV neve. A választások között szerepelt Namib, Rockton, Samun, Nanuk és Tiguan – a tigris és iguana német szavak összevonásával. Ez egyben a legújabb az állatok által ihletett nevek sorában, a Rabbit és a Fox mellett.

Touareg

A modellpaletta legnagyobb kihívást jelentő nevét a tuaregek ihlették, akiket leginkább a berber nomádok törzseként ismernek az Szahara északi részéről.

up!

Ennek az Európában értékesített városi autónak a nevében írásjel szerepel, mint ahogy a #PinkBeetle kettős feladatot is ellát közösségimédia-hashtagként. Az "up!" történetesen a középső két betű a "Lupo"-ban, amely a jármű egyik elődje. (A "lupo" latinul farkast jelent, míg az "Amarok" hasonló állatot jelent inuit nyelven – mindkettő a VW szülővárosa, a németországi Wolfsburg felé főhajtás.)

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról és érdekességekről!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.