Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Zöld lámpa az elektromos szigetnek
2021.06.11.
Innováció

Zöld lámpa az elektromos szigetnek

A görögországi Astypalea az elektromos szigetté válás útjára lépett – ahogy korábban a Volkswagen és a görög kormány megállapodott. A márkafőnök Herbert Diess a napokban adta át az első elektromos autókat Kyriakos Mitsotakis miniszterelnöknek.

Astypalea, az elektromos sziget

Astypalea villamosítása megkezdődött. Ez már a repülőtéren nyilvánvalóvá válik: közvetlenül a kis érkezési épület előtt található egy vadonatúj töltőállomás elektromos autók számára. Rajta az „Okos és fenntartható sziget” szlogennel és egy jelzéssel, hogy a parkolóhelyek elektromos autók számára vannak fenntartva. Ezek csak a kezdetei annak az átalakulásnak, mely alapvetően meg fogja változtatni Astypalea szigetét a következő években. A hosszútávú cél, hogy a sziget a fenntartható mobilitás és a zöld energia zászlóshajója legyen.

A hivatalos indulást jelzendő Herbert Diess, a Volkswagen főnöke és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök a szigetre látogatott. Chora falujában Diess bemutatta a helyi rendőrség új szolgálati autóit: az ID.4 az első elektromos rendőrjármű egész Görögországban. És most már a kikötői rendőrség, a reptéri hatóságok és a sziget igazgatási szervei is „árammal futnak”.

A flotta elektromos autókból és két SEAT MÓ elektromos rollerből áll. Ezek az első elektromos járművek Astypalea szigetén, melyeket még több fog követni. Az értékesítés magánszemélyek és cégek számára június végén indul. A következő lépés az új mobilitási szolgáltatások bevezetése lesz: a teljesen elektromos autómegosztó és útmegosztó szolgáltatás jelenleg fejlesztés alatt van.

A Volkswagen vezérigazgatója, Diess kiemelte, hogy a projekt fontossága messze túlmutat Görögországon: „A jövőben Astypalea lesz a dekarbonizáció laboratóriuma Európában. Valós időben fogjuk vizsgálni, mi motiválja az embereket, hogy e-mobilitásra váltsanak és milyen ösztönzők szükségesek a fenntartható életmódra váltáshoz. A tanultak segíteni fogják Görögországban az átmenet felgyorsítását a fenntartható mobilitás és a zöld energia felé. Világszinten a klímavédelem óriási húzóerő. A Volkswagent ez a változás vezérli, teljeskörű megoldást kínálva a fenntartható mobilitásban – az autóktól a töltésen keresztül a fenntartható energia megoldásokig. Astypalea a gyors átalakulás mintájává válhat, megtámogatva a kormányok és az vállalkozások szoros együttműködésével."

Energetikai forradalom a napenergia irányába

Az átalakítás magában foglalja a megújuló módon előállított villamos energia forradalmát is. Astypalea számára jelenleg szinte kizárólag dízelgenerátorok szolgáltatják az energiát, ami csaknek 5.000 tonna CO2 kibocsátást jelent évente. A látogatás során a görög kormány bejelentette az új energetikai rendszer részleteit is. A jövőben az áramot túlnyomórészt napenergiából fogják nyerni. Ennek bevezető lépéseként egy 3 megawatt teljesítményű szolárpanel-parkot fognak üzembe állítani 2023-ra. Ez az elektromos autók 100%-át és a teljes sziget akár 60%-át el tudja látni energiával.

Az új energetikai rendszer része lesz egy 7 megawattóra (MWh) tárolási kapacitású tartalék akkumulátor is, mely a hálózat egyensúlyát és a napenergia optimális felhasználását fogja segíteni. Második lépésként a megújuló energia arányát tovább növelik 2026-ra, mely az elektromos áram igény 80%-át fogja lefedni a jövőben. Az új energetikai rendszer nem csak a CO2 kibocsátást fogja csökkenteni, de várhatóan az energiaköltséget is. A görög kormány több, mint 25%-os megtakarítást irányoz elő.

Tesztlabor az átalakításhoz

A projekt jelentősége messze túlmutat Görögországon. Astypalea páratlan próbaterepként is szolgál: a lehetőségek és a kihívások, melyekkel a kormányok a gazdaság és a társadalom átalakulása során világszerte szembesülnek, itt valós időben figyelhetőek meg. Ezen faktorok jobb megértése érdekében tudósokat is bevonnak a projektbe.

A skóciai Strathclyde Egyetem és a görög Égei Egyetem szakértői rendszeresen konzultálnak majd az astypalea-i lakosokkal és összegyűjtik a változásokkal kapcsolatos visszajelzéseket. A tanulmány célja a szigeti közösség perspektívájának szisztematikus beépítése és az átalakulási folyamat alapvető megértése. Az eredményeket később természetesen közzé fogják tenni.

Image
Image
Image

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.