Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. Életveszélyesek lehetnek a hamis autóalkatrészek
2019.01.24.
Szervizhírek

Életveszélyesek lehetnek a hamis autóalkatrészek

Egy egész teherautónyi hamis autóalkatrészt semmisített meg a NAV. Június 7-én tartották a hamisítás elleni világnapot, amelyen az illegális termékek veszélyeire figyelmeztettek. Itthon leginkább autóalkatrészeket hamisítanak, évente több 100 millió forintos tételben. Ezek akár életveszélyesek is lehetnek.

Eredeti alkatrészek

Teherautónyi hamis terméket hoztak szerdán az egyik budapesti hulladékfeldolgozóba: felniket, slusszkulcsokat, emblémákat, szoftvereket és különböző alkatrészeket. Felmarkolták, majd darálóba tették a lefoglalt árut. Mindet apró darabokra zúzták, hogy még véletlenül se kerülhessenek forgalomba.

A telepen havonta több mint 10 ezer tonna fémhulladékot dolgoznak fel. Egy részük lefoglalt termék, amit a pénzügyőrök hoznak ide megsemmisítésre.

Az utóbbi években egyre több hamis autóalkatrész kerül forgalomba Magyarországon. Nagy részük a Távol-Keletről: Kínából és Vietnámból érkezik. Jellemzően légi úton próbálják ezeket az országba csempészni. És azért rendkívül nagy rájuk a kereslet, mert még az utángyártottaknál is jóval olcsóbbak.

De hiába kerülnek kevesebbe, biztonsági szempontból rendkívül nagy kockázatot jelentenek - erre figyelmeztet a Járműipari Forgalmazók Szellemi Tulajdonvédelmi Egyesülete. Szerintük a hamis termékek szinte kivétel nélkül silány minőségűek. Ráadásul ezeket a legtöbb esetben nem szakemberek szerelik be.

„Amelyekbe hamis alkatrészeket szereltek be, a közúti közlekedés biztonságát jelentős mértékben befolyásolja. Mindannyian tudjuk, hogy a korszerű autókban mindent az elektronika vezérel: a váltót, a kuplungot, a világítást és ezekhez megfelelő szakmai tudás, megfelelő ismeret szükségeltetik” – mondta Marótiné Koczur Györgyi, az egyesület elnöke.

Forrás: hirado.hu

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.