Újdonság a kínálatban
2020.10.24.

Golf VIII GTI

Hamarosan konfigurálható és rendelhető az új Golf GTI
Golf GTI

Változatok:

Golf GTI 2,0 l TSI OPF 180 kW (245 LE) 7 fokozatú DSG

Golf GTI "Clubsport" 2,0 l 221 kW (300 LE) 7 fokozatú DSG

Tovább gyorsul az új, nyolcadik generációs Golf: a GTI2, GTE3 és a GTD4 után a sportos Golf modellek újabb különlegességét mutatja be a Volkswagen.

Az új Golf GTI Clubsport megjelenésével a márka a nagyteljesítményű GTI-modellek hagyományait folytatja, az első Golf GTI Clubsport még 2016-ban, a sportautó ikon 40. születésnapja alkalmából érkezett a piacra. Az új Golf GTI Clubsport formájában most olyan modern kompakt-sportautó követi, amely nem csupán kiemelkedő motorteljesítményével, hanem a menetdinamikai képességek immár új szintjével is meggyőzőnek bizonyul.

 

Az új Golf GTI Clubsport világpremierjével írja a Golf nagysikerű történetének következő fejezetét a Volkswagen. A 221 kW (300 LE) teljesítményű Clubsport a Golf GTI nyolcadik generációjának új csúcsmodellje. Továbbfejlesztett turbófeltöltésű motorjával, újdonságként teljes mértékben hálózatba kapcsolt futóművével, valamint a legendás Nordschleife pályaszakaszra első ízben kidolgozott „Nürburgring” menetprofiljával a Golf GTI Clubsport a menetdinamikai képességek terén mérföldkőnek számít az elsőkerékhajtású sportautók körében.

Kiemelkedő menetdinamikai képességek – A Golf GTI Clubsport számos részletében fejlődött. Ezek közé tartozik a még agilisabb, immár 221 kW (300 LE) teljesítmény és 400 newtonméter maximális forgatónyomaték jellemezte, turbófeltöltésű motor (EA888 evo4), valamint az új Menetdinamika-menedzsmenttel (Vehicle Dynamics Manager) ellátott sportfutómű. Már az új Golf GTI modellekben is új Menetdinamika-menedzsment (Vehicle Dynamics Manager) kapcsolja hálózatba az Elektronikus differenciálzár-hatású funkció (XDS) szabályzását és az extrafelszerelésként rendelhető Elektronikus futómű-szabályzás (DCC) oldalirányú dinamikus komponenseit, önmagában is jól érzékelhető előnyökkel szolgálva a menetteljesítmények terén. Az új Golf GTI Clubsport első ízben – az alapkiviteléhez tartozó – elektromechanikus első differenciálzárat is integrálja a Menetdinamika-menedzsment hálózatába.

Karsten Schebsdat, a Volkswagen menetdinamikai, kormány- és szabályzórendszerek részlegének vezetője kiemelte: „Összes menetdinamikai rendszere hálózatba kapcsolásával az új Golf GTI Clubsport még semlegesebben és pontosabban irányítható, mint a klasszikus Golf GTI. A legendás Nordschleife számára egy új ’Nürburgring’ menetprofilt is programoztunk, amely kifejezetten erre a versenypályára hangolja az új Golf GTI Clubsport futóműkomponenseit.”

Vérbeli Clubsport – Már az első pillantásra jól érzékelhető, hogy az új Golf GTI Clubsport a versenypályán érzi igazán otthon magát. Egyéni orrkialakítása meglehetősen markáns, a lökhárító lefelé gyakorlatilag nyitott hatást kelt, csupán a GTI-modellekre oly jellemző, méhsejtmintázatú hűtőrács és a megnövelt aerodinamikai szárnyidomok (Wing) állnak ellen a légáramlásnak. Hátul a kétrészes tetőlégterelő tűnik fel, amelyet egyedi ismertetőjegyként csak a Golf GTI Clubsport hordoz. Az első légterelő és a hátsó szárny azonban jóval több puszta dizájn-stíluselemnél, jelentősen fokozzák ugyanis a sportautó leszorítóerejét. A Golf GTI Clubsport alapfelszerelésként 18 col peremátmérőjű könnyűfém keréktárcsákkal szerelt kerekeken gördül ki a wolfsburgi gyárból. Mindezeken túl speciális diffúzorelem, tíz milliméterrel mélyebbre süllyesztett karosszéria és szélesített oldalsó küszöbborítások gondoskodnak sportos összhatásról. Ugyancsak újak a sportkipufogó-rendszer a jobb és bal oldalon feltűnő, az eddigi kerek helyett immár ovális kipufogóvégcsövei.

Számos GTI-specifikus megoldás teszi egyedivé a belteret is. Ezek között említhetők például az ArtVelours kárpitozású, s a gyors kanyaríveken is határozott tartást nyújtó csúcs-sportülések vagy épp az alapkivitelhez tartozó, hétfokozatú kettős tengelykapcsolós sebességváltó (DSG) kapcsolóbillentyűivel kiegészített, a markolatain perforált bőrrel borított sportkormány. Az exkluzív utasteret alumíniumhatású pedálok és más igényes részletmegoldások teszik teljessé.

Rövid visszatekintés – Új Golf GTI Clubsport modelljével a Volkswagen a nagyteljesítményű GTI hagyományait folytatja, az első Golf GTI Clubsport5 még 2016-ban, a sportautó ikon 40. születésnapja alkalmából érkezett a piacra. Az első Clubsport-sorozat 195 kW (265 LE), a Boost-funkcióval pedig átmenetileg 213 kW (290 LE) teljesítményt produkált. Még ugyanabban az évben, immár folyamatosan rendelkezésre álló 228 kW (310 LE) maximális teljesítménnyel követte a mindössze 400 darabra korlátozott Golf GTI Clubsport S5. Benjamin Leuchter profi versenyző 2016 májusában az elsőkerékhajtású gépkocsik új körrekordját állította fel a Nürburgring Nordschleife-szakaszán a GTI Clubsport S volánja mögött – körideje 07:49:21 perc.