Lukács és Tamás Hírek

Aktuális híreink

  1. Hírek
  2. 6 vezetési helyzet, ahol az IQ.Drive segíthet
2021.08.18.
Biztonság

6 vezetési helyzet, ahol az IQ.Drive segíthet

Nem számít, mennyire figyel, mikor a kormánynál ül, vagy mennyire óvatos a mindennapi vezetés során, bármi megtörténhet – mint egy váratlan akadály megjelenése, vagy egy jármű, amit nem lát a tükörben. És az is mindegy, mennyire kényelmes autója, az autópályás ingázás stresszes lehet.

Volkswagen IQ.DRIVE

Hogy jobban kezelhesse ezeket a helyzeteket, a Volkswagen IQ.DRIVE néven fejlett vezetősegítő technológiát fejlesztett ki. A legtöbb 2021-es modellnél elérhető IQ.DRIVE innovatív funkcióit a gyártó a kényelmet és a nyugalmat szem előtt tartva alkotta meg.

A rendszer figyelmezteti a szemben megjelenő akadályokra és segít szemmel tartani környezetét. Ez egyes modellek esetében részlegesen automatizált, 2-es szintű önvezetést is lehetővé tesz a még kényelmesebb vezetési élményért (a kezét ilyenkor is a kormányon kell tartania).

Alább 6 olyan, valós helyzetet mutatunk be, melyekkel vezetés közben találkozhat, illetve azt, hogy az IQ.DRIVE hogyan növelheti magabiztosságát.

Ha az ingázás közbeni stresszt csökkentené.

A koncentráció a hosszabb autópályás utak során meglepően fárasztó lehet. Az IQ.DRIVE olyan technológiával is rendelkezik, melyet arra terveztek, hogy az autópályás vezetés kényelmesebb legyen. A kezével a kormányon, a Travel Assist részlegesen automatizált önvezetést aktiválva a rendszer a sáv közepére igazítja az autót és segít betartani az előre beállított követési távolságot – mindezt egy kamera és további szenzorok használatával. Fontos, hogy a Travel Assist csak akkor működik, ha a vezető mindkét kezét érzékeli a kormányon.

Ha autója átsodródna egy másik sávba.

Nem aktiválta a Travel Assistot? Az IQ.DRIVE ilyenkor is figyel és beavatkozik, ha nem szándékos sávváltást érzékel 60 km/h sebesség felett. A rendszer korlátain belül az IQ.DRIVE képes sávján belül tartani az autót, amíg a felfestés tisztán látszik.

Ha egy autó van a holttérben.

Minden autónál van holttér – az a pont, ahol a párhuzamos sávban haladó jármű esetleg nem látható. Ha olyankor váltana sávot, amikor egy autó van a hátsó holttérben, az IQ.DRIVE figyelmezteti Önt. A rendszer a korlátain belül akár ellenkormányzásra is képes, hogy megelőzze az esetleges ütközést, amennyiben a riasztás ellenére mégis folytatja a sávváltást.

Ha fennáll az ütközés veszélye az Ön előtt haladó járművel.

Az IQ.DRIVE folyamatosan figyeli a forgalmat és így figyelmezteti Önt, ha esélyt lát a ráfutásos ütközésre. Ha nem reagál kellőképpen a riasztásra, a rendszer képes a fékerő növelésére, vagy akár az automatikus fékezésre is. A rendszer korlátain belül az IQ.DRIVE arra is figyelmezteti, ha egy gyalogos lép Ön elé, illetve bizonyos körülmények között automatikusan fékez, ha nem reagálna a figyelmeztetésre.

Ha tolatás közben egy másik autó keresztezi az utat.

Tegyük fel, hogy keskeny kocsifelhajtóról tolat ki a forgalmas útra, miközben egy fal, egy parkoló autó vagy más akadály miatt nem látja rendesen az utat! Tolatás közben az IQ.DRIVE olyan szenzorokat aktivál, melyek figyelik az Ön mögött keresztben elhaladó járműveket, és a riasztás mellett akár fékezésre is képes.

Ha a kormánynál ülve képtelenné válik a továbbvezetésre.

Az IQ.DRIVE folyamatosan figyeli a kormánymozgást és figyelmeztetések egész sorozatára (felirat a kormány mögött, sípoló hang, a kormány apró mozgatása vagy rezgetése, végül egy rövid, de erőteljes fékezés) képes, ha úgy érzékeli, hogy az Ön kezei nincsenek a kormányon és nem vezeti aktívan autóját. Ha nem reagál a fenti riasztásokra, a rendszer képes a jármű kontrollált megállítására a vészvillogó bekapcsolásával együtt.

Lájkolja Facebook oldalunkat, hogy elsőként értesüljön az újdonságokról!

Bejelentkezés a hírlevélhez

Hírlevelünkkel rendszeresen információkat kap autókereskedésünkről és exkluzív ajánlatainkról.

A megadott adatok hibásak. Próbálkozzon újra.

Kérjük, válasszon megszólítást!

Sajnos a hírlevél regisztrációval kapcsolatosan probléma merült fel. Kérjük, próbálkozzon újra később.

checkbox_default

Köszönjük!

Sikeresen feliratkozott hírlevelünkre.

Küldünk Önnek egy levelet, amely tartalmaz egy megerősítő hivatkozást, melyet el kell fogadnia a regisztráció véglegesítéséhez.